Nasi Tomato
Bahan-bahan
3 1/2 cawan beras basmathi Moghul Faiza –
basuh dan rendam 15 minit. Toskan.
4 1/2 cawan air
1 cawan susu sejat Ideal
2 biji tomato – didadu kecil
4 sudu besar pes tomato
2 helai daun pandan – disimpul
1 cawan susu sejat Ideal
2 biji tomato – didadu kecil
4 sudu besar pes tomato
2 helai daun pandan – disimpul
segenggam daun
pudina
1 sudu besar garam / secukup rasa
1 cawan kismis (optional)
1 cawan gajus yg digoreng/dipanggang (optional)
bawang goreng secukupnya (optional)
1 sudu besar garam / secukup rasa
1 cawan kismis (optional)
1 cawan gajus yg digoreng/dipanggang (optional)
bawang goreng secukupnya (optional)
Bahan tumis
2 batang kulit kayu
manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah – diblend
4 sudu besar minyak sapi
4 sudu besar minyak sapi
Cara-cara
1.
Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan
bahan tumis hingga naik bau.
2.
Masukkan tomato, pes tomato dan kacau sebentar.
3.
Masukkan beras basmathi dan daun pandan dan daun pudina. Gaul rata
sekejap.
4. Masukkan air, susu sejat dan garam. Kacau perlahan
sekejap dan biar nampak mendidih sikit.
5. Tuangkan ke dalam periuk
nasi elektrik (rice cooker) dan masak nasi seperti biasa.
6. Bila nasi sudah kering,
kaup nasi perlahan-lahan dari bawah ke atas, ratakan secara perlahan dan
tabur kismis dan gajus. Biarkan nasi masak elok.
7.
Hidangkan dengan taburan bawang goreng, ayam merah
tomato, acar dan papedom.
Comments