Nasi Tomato

 Bahan-bahan
3 1/2 cawan beras basmathi Moghul Faiza – basuh dan rendam 15 minit. Toskan. 
4 1/2 cawan air
1 cawan susu sejat Ideal
2 biji tomato – didadu kecil
4 sudu besar pes tomato
2 helai daun pandan – disimpul 
segenggam daun pudina
1 sudu besar garam / secukup rasa
1 cawan kismis (optional)
1 cawan gajus yg digoreng/dipanggang (optional)
bawang goreng secukupnya (optional)

Bahan  tumis
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
7 biji bawang merah – diblend
4 sudu besar minyak sapi

Cara-cara
1.      Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau.
2.      Masukkan tomato, pes tomato dan kacau sebentar.
3.      Masukkan beras basmathi dan daun pandan dan daun pudina. Gaul rata sekejap.
4.   Masukkan air, susu sejat dan garam. Kacau perlahan sekejap dan biar nampak mendidih sikit.
5.      Tuangkan ke dalam periuk nasi elektrik (rice cooker) dan masak nasi seperti biasa.
6.      Bila nasi sudah kering, kaup nasi perlahan-lahan dari bawah ke atas, ratakan secara  perlahan dan tabur kismis dan gajus. Biarkan nasi masak elok. 
7.      Hidangkan dengan taburan bawang goreng, ayam merah tomato, acar dan papedom.


Comments

Popular Posts