pudding caramel...
Karamel
- 5 sudu besar gula
- 2 sudu besar air
- 1½~2 sudu besar air panas
Campuran
telur
- 3 biji telur
- 1 tin susu cair
- 1 sudu tepung custard
- esen vanilla
- 6 sudu besar gula (ikut tahap kemanisan korang)
Caramel
- Masukkan gula dan air ke dalam periuk. Panaskan periuk dengan api sederhana.
- Biarkan sehingga gula keperangan.
- Matikan api dan jauhkan periuk dari haba.
- DENGAN SEGERA tuangkan beberapa senduk air ke dalam gula hangus (elakkan terkena percikan gula panas semasa di tuangkan air ke atasnya).
- Goyang2 periuk untuk kacau karamel rata2. Tuangkan karamel panas2 sama banyak ke dalam acuan.
Campuran telur.
Mix eggs.
- Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Kacau telur dengan lembut menggunakan pemukul telur.
- Masukkan susu, tepung custard, esen vanilla dan gula ke dalam periuk, dan panaskan periuk.
- Kacau susu dengan sudip sehingga semua gula terlarut. Matikan api.
- Tuangkan susu perlahan-lahan (rasanya suam sahaja, tak terlalu panas) ke dalam telur tadi sambil mengacau dengan pemukul telur. Kacau pun dengan perlahan2 gak sehingga sebati.
- Tapis campuran telur-susu ini dengan penapis berjaring halus. Kikis lebihan campuran telur di bawah penapis dengan sudip. Buangkan buih2 di permukaan dengan sudu.
- Tuangkan campuran telur ini ke dalam bekas acuan.
- Langkah seterusnya adalah mengukus puding.
Caramel
5 tablespoons sugar
2 tablespoons water
1 ½ ~ 2 tablespoons hot water
Mix eggs
3 eggs
1 can evaporated milk
1 tablespoon custard powder
vanilla essence
6 tablespoons sugar (depend preference in sweetness level)
Caramel
5 tablespoons sugar
2 tablespoons water
1 ½ ~ 2 tablespoons hot water
Mix eggs
3 eggs
1 can evaporated milk
1 tablespoon custard powder
vanilla essence
6 tablespoons sugar (depend preference in sweetness level)
Caramel
- Put the sugar and water into a saucepan. Heat the pan over medium heat.
- Let the brown sugar.
- Turn off the heat and keep the pot from the heat.
- IMMEDIATELY pour some water into sugar scoop scorch (avoid splashes of hot sugar during the pour water onto it).
- Mixed well then pour caramel while it hot and spread equally into the mold.
Mix eggs.
- Break the eggs into a bowl. Stir the egg gently with a whisk eggs.
- Add the milk, custard powder, vanilla essence and sugar into a saucepan, and heat the pot.
- Stir milk with a spatula until all the sugar has dissolved. Turn off the heat.
- Pour the milk slowly (it feels only lukewarm, not too hot) into the beaten eggs and stir with a whisk eggs. Stir slowly until well blended.
- Filter the egg-milk mixture with fine mesh filter. Scrape off excess egg mixture with spatula under the filter. Remove the bubble on the surface with a spoon.
- Pour the egg mixture into the container mold.
- The next step is steaming pudding.
Comments