pudding caramel...

Karamel
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air
  • 1½~2 sudu besar air panas
Campuran telur
  • 3 biji telur
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu tepung custard
  • esen vanilla
  • 6 sudu besar gula (ikut tahap kemanisan korang)
Caramel
  1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk. Panaskan periuk dengan api sederhana. 
  2. Biarkan sehingga gula keperangan.
  3. Matikan api dan jauhkan periuk dari haba.
  4. DENGAN SEGERA tuangkan beberapa senduk air ke dalam gula hangus (elakkan  terkena percikan gula panas semasa di tuangkan air ke atasnya).
  5. Goyang2 periuk untuk kacau karamel rata2. Tuangkan karamel panas2 sama banyak ke dalam acuan.

Campuran telur.
  1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk. Kacau telur dengan lembut menggunakan pemukul telur.
  2. Masukkan susu, tepung custard, esen vanilla dan gula ke dalam periuk, dan panaskan periuk.
  3. Kacau susu dengan sudip sehingga semua gula terlarut. Matikan api.
  4. Tuangkan susu perlahan-lahan (rasanya suam sahaja, tak terlalu panas) ke dalam telur tadi sambil mengacau dengan pemukul telur. Kacau pun dengan perlahan2 gak sehingga sebati.
  5. Tapis campuran telur-susu ini dengan penapis berjaring halus. Kikis lebihan campuran telur di bawah penapis dengan sudip. Buangkan buih2 di permukaan dengan sudu.
  6. Tuangkan campuran telur ini ke dalam bekas acuan.
  7. Langkah seterusnya adalah mengukus puding. 



Caramel

    5 tablespoons sugar
    2 tablespoons water
    1 ½ ~ 2 tablespoons hot water

Mix eggs

    3 eggs
    1 can evaporated milk
    1 tablespoon custard powder
    vanilla essence
    6 tablespoons sugar (depend preference in sweetness level)

Caramel

  1.     Put the sugar and water into a saucepan. Heat the pan over medium heat.
  2.     Let the brown sugar.
  3.     Turn off the heat and keep the pot from the heat.
  4.     IMMEDIATELY pour some water into sugar scoop scorch (avoid splashes of hot sugar during the pour water onto it).
  5.     Mixed well then pour caramel while it hot and spread equally into the mold.



Mix eggs.

  1.     Break the eggs into a bowl. Stir the egg gently with a whisk eggs.
  2.     Add the milk, custard powder, vanilla essence and sugar into a saucepan, and heat the pot.
  3.     Stir milk with a spatula until all the sugar has dissolved. Turn off the heat.
  4.     Pour the milk slowly (it feels only lukewarm, not too hot) into the beaten eggs and stir with a whisk eggs. Stir slowly until well blended.
  5.     Filter the egg-milk mixture with fine mesh filter. Scrape off excess egg mixture with spatula under the filter. Remove the bubble on the surface with a spoon.
  6.     Pour the egg mixture into the container mold.
  7.     The next step is steaming pudding.


 


Comments

Popular Posts