Asam pedas kaw Chef Ron!!!
Bahan-bahan
1 cawan cili kering kisar
8 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit
1/2 inci belacan
3 bendi
air asam jawa
daun kesum
gula
garam
air
Cara Penyediaan
Kisar bawng putih bersama bawang merah, kunyit,lengkuas dan belacan
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan yang dikisar tadi bersama cili kering kisar tadi sehingga terbit minyak (guna api sederhana).
Masukkan sedikit air, kacau dan biarkansehingga mendidih
Masukkan ikan/ayam dan air asam jawa. Kacau lagi dan apabila sudah mendidih masukkan daun kesum dan bendi.
Tambahkan lagi sedikit air jika kuah terlalu pekat dan ayam atau ikan tidak masak biarkan ia mendidih.
Masukkan garam serta gula dan perlahankan api dan renehkan sebentar.
1 cawan cili kering kisar
8 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit
1/2 inci belacan
3 bendi
air asam jawa
daun kesum
gula
garam
air
Cara Penyediaan
Kisar bawng putih bersama bawang merah, kunyit,lengkuas dan belacan
Panaskan minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan yang dikisar tadi bersama cili kering kisar tadi sehingga terbit minyak (guna api sederhana).
Masukkan sedikit air, kacau dan biarkansehingga mendidih
Masukkan ikan/ayam dan air asam jawa. Kacau lagi dan apabila sudah mendidih masukkan daun kesum dan bendi.
Tambahkan lagi sedikit air jika kuah terlalu pekat dan ayam atau ikan tidak masak biarkan ia mendidih.
Masukkan garam serta gula dan perlahankan api dan renehkan sebentar.
Comments