Laksa Penang
Bahan bahan
2 kg ikan kembung - rebus & ambil
isi
3 biji bawang besar
2 ibu jari belacan
2 senduk cili kisar
2 senduk cili kisar
4 keping asam keping
2 bunga kantan - belah 4
1 ikat daun Kesum
Garam
Bahan hiasan
Telur - rebus & belah 2
Timun - hiris
Salad - hiris
Bawang besar - hiris
Limau kasturi - belah 2
Cili padi
Cara cara:
Rebus ikan dan air rebusan disimpan
untuk dibuat kuah. Blend isi ikan jangan sampai hancur kerana saya suka kuah
yang terasa isi ikannya. Bahagian kepala ikan dan tulang diblend dan ditapis
airnya.
Masukkan bawang yang dikisar bersama
belacan dan cili kisar ke dalam air rebusan ikan. Masukkan asam keping, daun
kesum dan bunga kantan.
Masukkan isi ikan yang dikisar halus,
yang dikisar kasar dan juga isi ikan yang dicarik carik sahaja. Masak dengan
api perlahan dan biarkan merenih. Masukkan garam dan sesuaikan rasa dan
kepekatannya.
Bolehlah
dihidangkan dengan meletak laksa di dalam pinggan, tuangkan kuah laksa ke
atasnya. Taburkan bahan bahan dan sayuran yang dihiris.
Comments