Caramel popcorn/ popcorn wayang

Popcorn caramel nie sgt best for movie night...super easy and delicious...

Line the baking sheets with parchment. Once you start making the caramel sauce, everything comes together quickly so have all the ingredients and equipment you need handy.

Ingredients
1/2 cup unpopped corn kernels (10-12 cups popped)
1 tablespoon vegetable oil
3/4 cup unsalted butter
1 cup brown sugar
1 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon kosher salt
1/4 teaspoon baking soda

Instructions
Pour the corn kernels and the oil in a large lidded saucepan over medium heat. When the kernels pop, the rest of the corn kernels to the pan, shake to coat with oil, and put the lid on the pan. Pop the corn, shaking the pan occasionally, until the popping slows. Empty the popped corn immediately into a large heat-proof bowl and add sprinkle some salt.
Melt the butter in a 2-quart saucepan over medium heat. Mix in the sugar until the sugar is completely moistened. Increase the heat to medium high and bring the mixture to a boil. Once boiling, boil for 3-4 minutes while stirring
Off the heat, add the vanilla essence, salt, baking soda and stir until combined. The sugar mixture will bubble up violently. Continue stirring until you form a thick, glossy sauce.
Immediately pour the caramel sauce over the popcorn while stirring the popcorn (it helps if you have a partner for this step one person pouring while the other stirs the popcorn). Continue stirring the sauce into the popcorn until all of the kernels are coated.
Spread the popcorn out into an even layer. Let the popcorn cool completely on the baking sheets. Serve immediately or store in an airtight container for up to a week.

Susunkan dulang pembakar dengan kertas minyak. Sebaik sahaja anda mula membuat sos karamel, segalanya akan mengeras dengan cepat. Maka semua ramuan dan peralatan yang anda perlukan haruslah disediakan lebih awal.

Bahan-bahan
1/2 cawan biji jagung (10-12 cawan popcorn)
1 sudu besar minyak sayuran
3/4 cawan mentega tanpa garam
1 cawan gula perang
1 sudu vanila ekstrak
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu baking soda

Langkah-langkah
Tuangkan kernel jagung dan minyak dalam periuk besar yang besar dengan api sederhana (pastikan kernel jagung dilapisi dengan minyak). Apabila kernel jagung meletup, goncang dan letakkan tudung pada kuali. Goncang kuali sekali-sekala, sehingga bunyi kernel meletup semakin perlahan. Popcorn dipindahkan ke mangkuk tahan panas yang besar dan taburkan sedikit garam.
Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana. Campurkan gula sehingga merangkumi kawasan mentega. Tingkatkan haba ke medium dan biarkan campuran mendidih. Setelah mendidih, selama 3-4 minit sentiasa kacau karamel
Padamkan api, tambahkan essen vanila, garam, baking soda dan kacau hingga sebati. Campuran gula akan membuak-buak. Teruskan kacau sehingga anda membentuk sos.
Segera tuangkan sos karamel di atas popcorn semasa mengacau popcorn (ia membantu jika anda mempunyai rakan untuk langkah ini - seorang menuangkan sementara seorang lagi mengaul popcorn). Teruskan mengacau sos ke dalam popcorn sehingga rata.
Selerakkan popcorn menjadi satu lapisan yang sekata. Biarkan popcorn sejuk sepenuhnya di atas dulang pembakar. Hidangkan segera atau simpan di dalam bekas kedap udara sehingga seminggu.


Comments

Popular Posts