Brownies resepi

Bahan-bahan

– 120g unsalted butter
– 220g dark coklat atau coklat masakan
– 130g tepung gandum
– 1/2 sudu teh baking powder
– 30g serbuk koko
– sedikit garam
– 1/2 cawan chocolate chips atau sebarang kekacang
– 200g gula perang
– 3 biji telur


1- Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu oven adalah pada 180˚C.
2- Cairkan butter dan dark chocolate dengan menggunakan kaedah double boiler. Setelah cair, matikan api dan ketepikan.
3- Gaul dan ayak semua bahan kering kecuali gula dan telur.
4- Masukkan gula perang ke dalam campuran butter dan dark chocolate tadi. Kacau sehingga sebati.
5- Masukkan pula telur satu per satu ke dalam adunan. Kacau dengan cepat supaya telur tak jadi berketul-ketul.
6- Masukkan bahan kering yang telah di ayak tadi.
7- Akhir sekali masukkan chocolate chip atau kekacang. Jika masukkan kekacang, pastikan anda bakar/sangai dahulu supaya kekacang jadi lebih rangup.
8- Setelah siap, tuangkan adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 180˚C selama 40-60 min bergantung kepada oven anda.
9- Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan selama 30min-60min sebelum dipotong. Brownies ini lebih senang dipotong ketika masih panas sebab bila dah sejuk ia akan jadi keras.

Comments

Popular Posts