chocolate mousse resepi/recipe
Ingredients
8 Servings
Mousse
7 ounces
semisweet or bittersweet chocolate (preferably 70% cacao)
6 tablespoons
unsalted butter
6 large eggs,
separated
¼ cup plus 3
tablespoons sugar
Topping and Assembly
1 cup
chilled heavy cream
3
tablespoons sugar
1 tablespoon
unsweetened cocoa powder
Preparation
Mousse
A
Heat chocolate and butter in a heatproof bowl set over a
saucepan of simmering water (bottom of bowl should not touch water), stirring
occasionally, until chocolate and butter are melted and well blended, about 5
minutes. Set chocolate mixture aside.
B
Beat egg yolks and ¼ cup sugar in a medium bowl until pale
and fluffy. Using a large spatula, gently fold egg yolk mixture into chocolate
mixture until no streaks remain.
C
Using electric mixer with clean beaters, beat egg whites and
remaining 3 Tbsp. sugar in another medium bowl until medium-stiff peaks form,
about 3 minutes.
Take some of the meringue fold with chocolate mixture. It
will make the process to fold the chocolate mixture and meringue easier and
avoid losing volume.
Then pour the chocolate mixture to large batch of meringue.
Starting in the center of the mixture and working your way
toward the edges of the bowl, gently fold
egg whites into chocolate mixture (make sure to scrape up from the bottom), rotating
bowl as you go, until no streaks remain (this will incorporate the egg whites
without deflating them; you don’t want to lose volume).
Divide mousse in a small bowl or just keep it cool, smooth
surface, and chill at least 4 hours.
To serve
Whip cream
and sugar in a medium bowl until medium peaks form. Just before serving, spoon
large dollops of whipped cream on top of each mousse and using a fine mesh
sieve, dust with cocoa powder/chocolate cake crumble.
Cut half a chocolate
moist cake and spread the the mousse from centre outward and top the cake with
chocolate ganache.
Bahan-bahan
8 Hidangan
Mousse
• 7 auns semisweet atau coklat pahit manis (sebaik-baiknya 70% koko)
• 6 sudu besar butter
• 6 biji telur besar, asingkan
• ¼ cawan tambah 3 sudu besar gula
Topping dan Dewan
• 1 cawan sejuk heavy cream
• 3 sudu gula
• 1 sudu besar serbuk koko tanpa gula
Penyediaan
Mousse
A
Mousse
A
Panaskan coklat
dan butter dalam mangkuk tahan haba atas periuk air (double boil) (bawah
mangkuk tidak menyentuh air) kacau sekali-sekala, sehingga coklat dan butter
sebati.
B
Menggunakan pengadun pukul kuning telur dan ¼ cawan gula dalam mangkuk sehingga pucat dan gebu.
Menggunakan pengadun pukul kuning telur dan ¼ cawan gula dalam mangkuk sehingga pucat dan gebu.
C
Menggunakan
pengadun elektrik dengan yang bersih, pukul putih telur dan baki 3 sudu besar. Gula
di masukkan sedikit demi sedikit sehingga membentuk ‘stiff peak’ (meringue) .
Campurkan
Bahan B dan A sehingga sebati. Pastikan chocolate tidak terlalu panas untuk
menggelakan scramble egg dalam adunan.
Masukkan
sedikit ‘meringue’ (Bahan C) ke dalam
adunan coklat tadi (A+B). Ia akan memudahkan proses mengadun ‘meringue’. Bermula
di tengah-tengah campuran dan adun arah tepi mangkuk, perlahan-lahan campurkan ‘meringue’ ke dalam adunan coklat
(pastikan untuk mengadun dari bahagian bawah ke atas), pusing mangkuk sambil
mengadun sehingga sebati (ini akan menggabungkan putih telur tanpa deflating).
Simpan ke dalam bekas atau bahagikan mousse dalam bekas kecil, permukaan licin, dan sejuk sekurang-kurangnya 4 jam.
Simpan ke dalam bekas atau bahagikan mousse dalam bekas kecil, permukaan licin, dan sejuk sekurang-kurangnya 4 jam.
Cadangan hidangan
Putar whipping cream dan gula di dalam mangkuk sehingga bentuk puncak sederhana. Letakkan krim putar di atas satu sama mousse dan tabur sedikt serbuk koko diatasnya.
Putar whipping cream dan gula di dalam mangkuk sehingga bentuk puncak sederhana. Letakkan krim putar di atas satu sama mousse dan tabur sedikt serbuk koko diatasnya.
Potong setengah kek coklat lembap dan ratakan
mousse dari tengah ke tepi kek dan bahagian atas kek dicurah dengan coklat
ganache.
Comments