kacang kuda @ chickpea resepi/recipe




Bahan bahan:

280 gram kacang kuda - rendam dan rebus
3 ulas bawang merah - hiris
3 tangkai cili kering - potong
1 sudu besar biji sawi
3 tangkai daun kari
Garam
Minyak zaitun

Cara cara:
Rendam kacang semalaman. Masukkan baking powder dan rebus sehingga lembut. Saya hanya merebus menggunakan pressure cooker. Boleh juga direbus seperti biasa, tambahkan air sekai sekala sampai kacang lembut. Angkat dan tos.

Panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bahan bahan lain sehingga wangi.

Masukkan kacang yang telah ditos dan akhir sekali taburkan garam secukup rasa.

Bolehlah angkat dan dimakan sebagai kudapan. Jika ada lebihan, boleh disimpan dalam peti. Bila hendak dimakan dipanaskan menggunakan microwave.

Ingredients:

280 grams of horse beans - soaked and boiled
3 pillowcase onion - Hiris
3 sprigs of dried chilli - cut
1 large spoon of mustard seed
3 sprigs curry leaves
Salt
Olive oil

Method:
Soak the beans overnight. I just boil using a pressure cooker or bring bean to boil until the beans cook (soft centre) add water if needed. Lift and toss.

Heat oil and saute onion and other ingredients.

Put the beans and sprinkle salt to taste.

If there are leftovers, it can be kept in a crate. When you want to be eaten heated using microwave.



Comments

Popular Posts