Roti jala dengan kari ayam resepi
Roti jala
Bahan bahan:
3 cawan
tepung gandum
2 sudu besar
minyak masak
1 sudu kecil
garam
1 biji telur
3 cawan santan
cair
Sedikit
pewarna kuning
Cara-cara:
Blendkan
semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala
atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam bekas sos 3 tips.
Kalau
keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non
stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi
sehingga boleh dijala.
Lepas jala
atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalikkan
terus aje di angkat dan digulung.
Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah kari ayam atau serawa.
Kari ayam
Bahan bahan:
4 ketul ayam
2 biji
kentang - potong dadu
1 1/2 labu
bawang besar saiz besar
6 ulas
bawang putih
3 inci halia
1 asam
keping
1 kotak
santan kotak
Air
secukupnya
10 sudu
besar rempah kari Babas - extra chilis
Kayu manis,
bunga lawang, buah pelaga
1 pelepah
daun kari
Gula
Garam
secukupnya
Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah
penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia yang telah di’blend’
sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan rempah kari dan
sedikit air kacau seketika supaya rempah cair. Terus masak dengan menggunakan
api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan pecah
minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.
Lepas itu, masukkan pula ayam dan
masak sehingga ayam kecut tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.
Masukkan pula santan. Terus masak
dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan
garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai.
Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.
Comments